“Ik gun het iedereen om gezond en gelukkig te wonen. Voor de helft van het geld. “
We interviewden Charles Smeets van BILDNG over zijn innovatie.

Welk probleem los jij op?

De eindgebruiker van een woning of een nieuwbouwproject is in Nederland niet direct betrokken bij het ontwikkelproces. Het is voor gewone mensen bijna onmogelijk om invloed te hebben op het ontwerp en de bouw van je huis.Wij vinden betaalbare ruimte om te bouwen en bieden mensen de mogelijkheid daar zelf een project te ontwikkelen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik werk als adviseur dagelijks aan projecten waarbij ik zie dat bouwers enorm hun best doen, maar waarbij de eindgebruiker niet aan tafel zit. Vaak zie je dat ontwikkelaars antwoord geven op de vraag van de gemeente en bouwers op hun beurt invulling geven aan de vraag van de ontwikkelaar. Maar waar is de klant?Deze keten houdt zichzelf in de greep en elke stap is een vertaalslag. Dit leidt tot een eenheidsproduct dat past bij een gemiddelde klant, waardoor er altijd een gat zit tussen wat de mensen willen en wat er geboden wordt.

Hoeveel klanten heb je volgend jaar nodig?

Volgend jaar heb ik 10 professionele beheerders van grond nodig, die ik help bij het analyseren van hun vastgoed portefeuille. Bij onze eerste klant hebben we 0,5% van hun bezit teruggevonden. 200.000 m2 waar nog geen plan voor is.Dat is genoeg grond om hele leuke projecten op te realiseren.

Wie is je ideale klant?

Eigenlijk heb ik er twee. Enerzijds de eigenaren van grond en vastgoed in Nederland en anderzijds mensen die zelf invloed willen hebben op hun nieuwe woning.

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

Je wil te hard gaan. IJzer met handen breken. Doordat een start-up je werk, hobby en droom in één is, komt die snel boven aan de prioriteiten lijst te staan, maar je gezin en je andere werk mag daar natuurlijk niet onder lijden. Een goede balans houden is het moeilijkste. Daardoor bouwen we nu stap voor stap aan de fundamenten. Dat past ook mooi in de LEAN start-up filosofie.

Wat is de volgende belangrijke stap?

We bouwen aan een ingewikkeld software product, waarbij we verschillende gegevensbronnen combineren om kennis over een locatie op te bouwen.Ons eerste stapje is BILDNG portfolio analyse. We hebben verschillende gegevensbronnen gekoppeld en kunnen kijken van wie de grond is en waar het ligt. Waardevolle informatie voor onze ontwikkeling én voor mensen die veel grond bezitten. Wij kunnen controleren of ze niks kwijt zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat gebeurt regelmatig. Dat is de eerste dienst die we leveren.De volgende stap is het verbinden van mensen aan de gevonden grond. Daarbij zoeken we gelijk gestemden en helpen hun om hun droomhuis te realiseren.

Wie of wat heb je daarvoor nodig?

Voor BILDNG zijn klanten voor wie wij het portfolio mogen analyseren de belangrijkste bouwsteen in deze fase. Dus als je een vastgoedportefeuille beheert, bel me dan om eens van gedachten te wisselen wat we voor je kunnen doen.Daarnaast ben ik op zoek naar mensen die een woondroom hebben. Die nodig ik van harte uit om hun droom te mailen, dat kan naar woondroom@bildng.nl Elk project start met een droom. Wij willen het voor iedereen mogelijk maken om die droom te realiseren.
Charles Smeets
Charles Smeets