PropTech = Property Technology

PropTech, oftewel Property Technology, is de aanjager van vernieuwing van de vastgoedsector. De succesvolle vernieuwende leiders omarmen deze nieuwe technologie en zetten het in om hun business te vernieuwen. Niet alleen omdat het kan, maar vooral omdat de markt erom vraagt.

Wellicht heb je nooit eerder van PropTech als term gehoord. PropTech past in het rijtje van Fintech, Healthtech, Biotech, Nanotech, ConTech, etc.

PropTech 1.0 ontstond in de jaren 90, toen de eerste software applicaties de Excel-lijstjes en Word templates vervingen.

Tijdens de internet revolutie ontstond PropTech 2.0, waarbij online vastgoedmarketing ingezet werd om vastgoed te verkopen en te verhuren. Ineens kon je 24/7 huizen vinden via Funda of Marktplaats. Databases en netwerken werden gekoppeld in the cloud, waardoor PropTech steeds sneller en geavanceerder werd.

Nadat mobiel de norm is geworden is PropTech 3.0 een feit.

Zakendoen vanuit de palm van je hand. Nieuwe servicegerichte oplossingen doen hun intrede om het hart van de klant te winnen. Investeringen zullen worden gedaan om samen te werken met high tech producten en om strategisch wendbaar te zijn.

De ontwikkelingen in de PropTech industrie zijn veelbelovend en bieden vele kansen voor de broodnodige vernieuwing van de vastgoedsector.

PropTech in de media

De term PropTech kom je steeds vaker tegen in de media. Je kent waarschijnlijk de bedrijven Airbnb en Nest. Minder bekend is Nederland maar wel toonaangevend in de Engels PropTech markt zijn: Zoopla, Movebubble, Lendinvest.

CB Insights

Bron: https://www.cbinsights.com/blog/real-estate-tech-startup-funding/

Wereldwijd floreert het PropTech ecosysteem. In 2015 haalden PropTech startups $1,7 miljard op en dat is een groei van ruim 800% ten op zichte van 2011. In 2016 is er voor $2,6 miljard geïnvesteerd in PropTech Startups, verdeeld over 235 deals. In 2016 vond ook de eerste grote PropTech overname plaats, het Amerikaanse Matterport nam Engelse Virtual Walkthough over. Op 29 november 2016 werd bekend dat de eerste fusie tussen PropTech bedrijven heeft plaatsgevonden.

Hightower en VTS bundelen hun krachten en wordt de waarde van het bedrijf geschat op $300 miljoen. Afgelopen jaar haalde Homelink $926 miljoen op (serie B) en Opendoor Labs $210 miljoen (serie D).

In de afgelopen jaren is er flinke vooruitgang geboekt door met name PropTech startups – op het gebied van:

  • Het organiseren, analyseren, en het extraheren van de belangrijkste objectgegevens;
  • Virtueel door objecten wandelen zonder de stoel te verlaten;
  • Sneller dan ooit het huis van je dromen vinden;
  • Inzicht krijgen in de bezetting van objecten;
  • Werken vanuit (en wonen in) gedeelde kantoorruimtes;
  • Het beheren van objecten en vastgoedportefeuille met behulp van een digitaal dashboard;
  • Crowdfunding van vastgoedprojecten.

PropTech

Om welke nieuwe technologie gaat het dan, vraag je je af?

Artificial intelligence, blockchain, robotics, Internet of Things, 3D-printing, nanotechnology, biotechnology, machine learning, virtual reality, augmented reality, mixed reality, renewable energy, sustainable materials, enzovoort.

PropTech is on the move.

Je kunt nu al samenwerken met onze PropTech startups om te zien wat het voor jou kan opleveren. Experimenteren, leren en slim innoveren.

Kom naar onze Matchmaking Meetups om de founders te ontmoeten en van hun ambities te leren!

Onze PropTech Tweets